diakonia-hu

Cím: Zambilei u. 7 sz. 400427 Kolozsvár      •      Tel/fax: +40 - 264 - 441971      •      Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Együtt az életért

Please update your Flash Player to view content.

Koordináció története

A Diakonia Keresztény Alapítvány 9 Fiókjának (Kolozsvár, Marosvásárhely, Régen, Sepsiszentgyörgy, Nagyvárad, Brassó, Székelyudvarhely, Zilah és Szatmár) 2010-től kezdve alakult meg, Amikor megalakult az első alapítvány, a Kolozsvári, amely az összes későbbi leányvállalat anyavállalata lett. Idővel egységes szervezetként való működése tette szükségessé a Koordináció megalakulását.  Egységes szervezetkénti működése 2010 óta egy 14 éves projekt (2010-2013, 2014-2017, 2018-2021, 2022-2024)  formájában valósult meg, amit a svájci HEKS részleges közreműködésével történt. A célja egy egységes, erős és hatékony szervezet és szervezeti kultúra megteremtése, ami a mai nehéz társadalmi és gazdasági viszonyok között a szervezetet mint egészet, életképessé és versenyképessé teszi. Az első koordinátor Borzási Mária volt 2010 és 2011 között, 2011 októberétől a koordinátor dr. Hegedűs Lajos. A koordináció feladata a Fiókok tevékenységének az összehangolása oly módon, hogy a Fiókok Igazgatói a döntési függetlenségüket maximálisan megőrizzék, emellett jövőbe mutató szervezeti kultúrát kell, hogy meghonosítson és képviselnie kell a szervezetet más szervezetekkel, intézményekkel való kapcsolataikban. Ennek megfelelően a DKA jövőképe az, hogy 3-5 éven belül a makro régió legjobb otthoni egészségügyi – szociális szolgáltatója legyen, a missziója az, hogy évről évre, az ország egyre újabb területein az otthonukban lássa el a rászorulókat. A célunk a szervezeti növekedés és terjeszkedés, a segítségnyújtás széles körű elérhetővé tétele a következő szervezeti értékeknek megfelelően: keresztény szellemiség, emberségesség, normalitás, magas szakmai színvonal, törvénytisztelet, európaiság, bizalomra méltó magatartás minden diszkrimináció kerülésével.

 

diakoniahekseurodiakonia

 

 

 

 

 

A koordinátort az Alapítvány Igazgatósága rendkívüli ülésén választja meg az Erdélyi Református Egyházmegye Kormányzótanácsának jóváhagyása alapján, az alapítvány elnöke vezetésével. A megbízást a koordinátor határozatlan időre kapja meg, amelynek célja:

  • A HEKS/DKA projekt gördülékeny lefolytatása
  • A Tanács éves és rendkívüli üléseinek megszervezése és megtartása, a DKA elnöke vezetésével
  • Az ott elfogadott határozatok életbeléptetése
  • A Fiókok tevékenységeinek az összehangolása
  • A havi és éves statisztikai jelentések begyűjtése és feldolgozása
  • Az éves tevékenységi meg pénzügyi jelentések feldolgozása
  • Jelentések készítése a Vezetőségi Tanács és a HEKS számára
  • A DKA képviselete más intézményekkel való viszonyában, ha ez a viszony többet követel meg, mint a Fiókigazgatók hatásköre
  • A D.01, D.02, D.03 jelentések, HEKS jelentések, a jegyző könyvek, szerződések és belső könyvelés archiválása
  • Egyebek, az Alapokmány szerint (a HEKS, a Kormányzótanács, a hatóságok kérésére)