header_top_en
 
Română (România)Hungarian (formal)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
sajto

 

Ünnepváró az evangélikus templomban

 

A Diakónia Keresztyén Alapítvány és a Philadelphia Support Pro Familia Egyesület szervezésében rendhagyó karácsonyi ünnepséget tartottak december 23-án az evangélikus templom alagsorában. 

                                                                                            

Makkai Péter, programvezető, árkosi református lelkész megnyitó beszédében az elmúlt évek karácsonyi ünnepségére emlékezett. Mátyás István az alapítvány Kuratóriumának soros elnöke rövid ünnepi áhítatában a karácsony fontosságáról, misztériumáról beszélt; kiemelve, hogy a szeretet ünnepe az egyén illetve a társadalom számára új lehetőséget, újabb távlatok megjelenését is jelenti.

 

 Az érdeklődő közönséget a fogyatékos fiatalok és gyerekek kis zenés műsorral és báb előadással örvendeztették meg, amelyeket Valádi Enikő és Paszjar Marianna zenetanárnők, illetve Ráduly Lenke nyugalmazott igazgató-óvónő útmutatásával tanultak és mutattak be. A rendezvény színvonalát emelte a „tanári zenekar” rövid bemutatója is.
Az előadások után Zenelák József evangélikus lelkész mondott köszönetet a tanároknak, szülőknek és segítőknek az odaadó, önzetlen munkáért, amely által a fogyatékkal élő gyerekek mindennapjain igyekeznek javítani.
Makkai Péter záró beszédében köszönetet mondott munkatársainak, a szülőcsoport tagjainak, illetve azoknak a szülőknek, akik munkájukkal támogatták a Diakónia Keresztyén Alapítvány új foglalkoztató központ építését. 
Az ünnepi alkalom záróakkordjaként a karácsonyi ajándékokat osztották ki.

 

 

 www.pluszportal.ro


Készül az új foglalkoztatóközpont

 

Készül az új foglalkoztatóközpont A Diakónia Keresztyén Alapítvány Gyöngyvirág utcai új épületének gyűléstermében, vasárnap ünnepélyes keretek között rendhagyó munkálatokat végeztek Makkai András kolozsvári képzőművész koordinálásával, Antal Árpád polgármester, Makkai Péter református lelkész és programfelelős, valamit a fogyatékkal élő fiatalok. A munkálatok fázisaiban a Szabó Róbert tetőtéri ablakokra festett Menybemenetel és Teremtés Története című alkotásai alá, hat témában, a Teremtés történetének padlócsempékből való összeállítására és kirakására vállalkoztak az önkéntesek

 

www.pluszportal.ro 

 


Megnyitották az Írisz Házat (A feltétel nélküli elfogadás hajléka) — Fekete Réka

 

Helyi és térségi viszonylatban mérföldkőnek számít a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház tegnapi átadása, mert Há­romszéken ez az első olyan létesítmény, amelyben nagyszámú, fogyatékkal élő fiatal kap munkalehetőséget. A fejlesztő- és munkaterápiás központban ötven sérült foglalkoztatását kezdi meg a Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA) helyi kirendeltsége azzal a céllal, hogy a jobb képességűek idővel munkakönyves állást vállalhassanak, a kevésbé fejleszthetőek szeretetteljes közösségben tölthessék hasznosan mindennapjaikat.

Egymás terhét hordozzátok, és úgy töltsétek be Krisztus törvényét — idézett Pál apostolnak a galíciabeliekhez írt leveléből dr. Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke az ünnepi megnyitón tartott istentiszteleti igehirdetésben. Az egyházfő kiemelte, hogy bár az ember alaptermészete szerint a terhektől való szabadulást keresi, ha megtapasztalja a gyengébbek megsegítéséből származó jóérzést, örömét leli benne. Kató Béla egyházkerületi főjegyző emberségünk és segítségnyújtásban tanusított kultúránk kifejezését látja az új hajlék megvalósításában, Mátyás István, a DKA helyi elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy milyen nagy dolog az, ha valakit szeretnek és feltétel nélkül elfogadnak.

A három év alatt 330 000 eurós beruházással felépített épületegyüttesben varroda, fa- és fémfeldolgozó műhely kezdi meg működését, lesz számítógépes terem, konyhai szolgáltatásokat felvállaló egység, az épület két szárnyát pedig olyan közösségi terem köti össze, amely méltó teret kínál különböző ünnepségek megtartására, istentiszteletekre, az olyan együttlétekre, amelyek jelenleg hiányoznak a fogyatékkal élő fiatalok életéből.

A kétharmad részben holland és német támogatással, egyharmad arányban helyi vállalkozók, az önkormányzat és az állam hozzájárulásával, Makkai Péter református lelkész és munkatársai kitartó szervező-, pénzszerző és kapcsolatteremtő munkája és erős hite által felépült Írisz Ház nevében hordja azt az alapelvet, hogy a szivárvány színeihez hasonlóan (a görög mitológiában Írisz a szivárvány irstennője) az emberek is sokfélék, de bármilyenek legyenek, feltétel nélkül el kell fogadnunk őket. Az ünnepi megnyitón közreműködött Márk Attila versénekes és Vennesi Emmy színművész, valamint megnyitották Gyulai Líviusz baróti származású, Magyarországon élő képzőművész grafikai tárlatát, amelynek munkáit az alkotó azzal az üzenettel adományozta a Gyöngyvirág utcai befogadóközpontnak, hogy abban mindenki megtalálhassa saját kifejezési módját. Délután kerekasztal-megbeszélést tartottak Fogyatékos gyermekem született címmel, este Dancs Annamari lépett fel az Írisz Házban, majd a központ célcsoportja házibuli keretében vette birtokába a létesítményt.

 

Háromszék

 


Hiánypótló foglalkoztató központot avattak

 

Április utolsó napján avatták a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi fiókszervezetének keretén belül működő fogyatékkal élők új központját, az Írisz Házat. Az ünnepi alkalmat az ismert politikai és közéleti személyek, valamint a német, holland partner és támogató szervezetek képviselői mellett jelenlétével megtisztelte  Bajtai Éva a bukaresti IWA elnök asszonya, budapesti magyar nagykövet asszony; Lori Beckett, az IWA helyettes elnök asszonya, valamint Dr.Pap Géza az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke is.  

  A Makkai Péter, programvezető által megálmodott és kivitelezett épület avatójának első mozzanatát a programvezető lelkipásztor felkérésére egy az alapítvány által segített sérült fiatal, Nagy István Botond végezte el. Az egyházi vezetők után a speciális szükségletekkel rendelkező fiatalok léptek be a számukra biztonságot és új lehetőségeket jelentő házba.

     Az egész napos programsorozat a Dr. Pap Géza püspök által szolgáltatott Ige hirdetéssel kezdődött, amelyet a megnyitó és köszöntő beszédek követtek. A délelőtti programsorozatot a művészi előadások, munkák tették színesebbé, amelyeket Márk Attila dalmondó, Gyulai Líviusz grafikus és Vennesi Emmy művésznő tolmácsolásában élvezhetett az érdeklődő közönség.

 Délután „Fogyatékos gyerekem született” címmel tartottak szakmai kerekasztal megbeszélést, amelyen különböző nézőpontokból próbáltak rávilágítani erre a társadalmi problémára. A megbeszélés végkövetkeztetését Makkai Péter lelkész a következőkben foglalta össze, a cél az kell legyen, hogy a sérült gyereket nevelő családok rájöjjenek, hogy ez az állapot egy lehetőség, egy Istentől kapott feladat.

Az ünnepség záróakkordjaként Dancs Annamari tartott kis koncertet, amelyen egy új oldaláról ismerhették meg a jelenlevők az énekesnőt, ugyanis pár perc alatt nagyon jó hangulatot és kellemes házi bulit alakított ki.

  

  www.pluszportal.ro


Élet az Írisz Házban — Fekete Réka

 

Aki egyedül be tudja fűzni a cipőjét, késsel és villával étkezik, egyedül közlekedik az utcán, netán vásárol, nem érzékelheti, hogy mit jelent, ha mindehhez húszévesen is segítségre van szükség. Sepsiszentgyörgyön van egy hely, ahol azt is megtanítják, hogyan kell fogat mosni, krumplit hámozni, illetve mire kell használni a seprűt. Az Írisz Házban huszonhét, enyhébb vagy súlyosabb fogyatékkal élő fiatal készül az önálló életre.

A korábban védett műhelyként működő Olt utcai foglalkoztató központnak egyetlen hátránya volt, kevés fiatalt tudott befogadni. A Gyöngyvirág utcai Írisz Házban jelenleg két intézmény működik, átköltözött a védett műhely, amelynek hat sérült fiatal alkalmazottja van, és jelenleg huszonegyen járnak nappali foglalkoztatásokra. Bábkészítésen fejlesztik a kreativitást, zeneterápiával járulnak hozzá a lelki béke megteremtéséhez, gyógytornára és az uszodába járnak, alkalomadtán kertészkednek, és képességeik szerint részt vesznek a napi ebéd elkészítésében. A fejlesztő foglalkozások nem csak a ház lakóinak hoznak hasznot, hanem a szerre beinduló műhelyek révén az intézmény fenntartásához is hozzájárulnak. Jó példa erre a varróműhely, ahol a gyermekvédelmi rendszerben működő házak, a megye kórházai számára varrnak ágyneműt és köpenyeket, a napokban pedig gyertyaöntést tanulnak. A hollandiai Hardenberg református gyülekezete felszereléssel látta el az új műhelyt, és szakembert is hozott a betanításra, remélik, karácsonyig kész gyertyaöntő mesterekké válnak az ügyesebbek, lesz keresete a termékeknek.

Mondhatnánk, csepp a tengerben, hisz csupán Sepsiszentgyörgyön nem húsz-harminc családban, hanem nyolcszázban él sérült fiatal, aki nemhogy munkahelyet nem kap, de közösségre sem lel. Mégis óriási eredmény, hogy van egy hely, ahol az érintettek jól érzik magukat, és ha fejlődnek, sikerül dobbantaniuk talán egy munkahely felé. Egyik oktatójuk mondta, bízik abban, hogy az általuk készített gyertyák lángja bevilágítja életüket.

 

Háromszék


Az Irisz Ház lakóiért - Fekete Réka

 

A fogyatékkal élőkben rejlő művészi hajlam fejlesztése céljából képzőművészeti műhely berendezését és művészeti foglalkozások indítását tervezi a sepsiszentgyörgyi Irisz Ház, ahol jelenleg huszonhét fiatalt tanítanak önállóságra, gyakorlati tevékenységek elvégzésére.

A szükséges eszközök, felszerelések beszerzéséhez a fogyatékkal élők világnapja alkalmából szervezett, december 3-i rendezvényen árveréssel egybekötött kiállításon gyűjtenek pénzalapokat, az alkotásokat képzőművészek ajánlják fel résztámogatással. A ház vezetősége cégek figyelmét is felhívja az árverésre, a vásárolt képzőművészeti munkák ellenértékéről adománylevelet is kaphatnak, így az összeg leírható az adóból.

A felajánlott munkák fényképes jegyzéke megtekinthető az iriszhaz.blogspot.com internetes címen, amelyet a beérkezések sorrendjében folyamatosan bővítenek. A festék-kemence-rajztábla program elnevezése Művészek a művészekért, kezdeményezője Makkai Péter házvezető.

 

Háromszék

Sikeres volt az aukció

 

Igaz, hogy a hetvennyolc alkotásból csak harmincnégynél ütöttek kalapácsot tegnap a sepsiszentgyörgyi Irisz Házban, mégis sikeresnek mondható az aukció, mert első alkalommal tartottak árverést Háromszéken ilyen népes képzőművésztábor részvételével.

A műtárgyak egy részét az alkotók adományba adták a fogyatékkal élő fiatalok központjának, tehát az eladásból származó teljes összeget felajánlották, a többivel önköltségi áron vettek részt, és az árverésen befizetett különbözet marad a szervezőknek. A jelenlévők közel hétezer lej értékben vásároltak, ennek több, mint fele az Irisz Házat illeti. (fekete)

 

 Háromszék