header_top_en
 
Română (România)Hungarian (formal)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
Rendezvényeink

 


 

 

Rendhagyó ünnepséggel tartották meg  az Írisz Ház lakói a farsangot, ugyanis február 16-án Ráduly Lenke, nyugdíjas óvónő vezetésével egy kisebb előadást szerveztek az érdeklődő szülők és közönség számára.

Ugyancsak ezzel az előadással mutatkoztak be a „Háromrózsa Speciális Iskola” által szervezett farsangi ünnepségen is.

 

 


 

Az Írisz – Ház adott otthont a Diakónia keresztyén Alapítvány és a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság Egészségnevelési osztálya által szervezett kerekasztal beszélgetésnek, amelyet a Down szindróma Világnapja alkalmából tartottak szakemberek és érdeklődő laikusok számára egyaránt. A szakmai megbeszélés mottója: „A Down szindróma nem betegség, hanem egy állapot, amivel sokszor a társadalom nem tud mit kezdeni...” A rendezvény célja volt a témában érintett szakemberek számára lehetőséget adni a találkozóra, de ugyanakkor közelebb hozni a szakembereket és az érintett személyeket is, valamint gyakori problémákra és kérdésekre keresni választ. A megbeszélést közös ebéd zárta, amelyet a Nappali Foglalkoztató szolgáltatásait igénybe vevő Down szindrómával élő fiatalok szolgáltak fel.

 

 


 

A Szent György napi vásárban ismét bemutathatták munkáikat  az Írisz Ház lakói. A vásárban a megszokott képeslapok, díszítő tárgyak mellett a saját műhelyben készített gyertyák voltak megtekinthetőek és megvásárolhatóak, valamint megkóstolható volt az Írisz – Ház konyhájában előkészített frissen sütött palacsinta is.

 

 


 

Április végén ismét ünnepre készülődtek a fogyatékos fiatalok, hiszen április 30-án ünnepelte első születésnapját az Írisz – Ház. A rangos eseményt megtisztelte kiállításával Győri Kinga Enikő nagybányai festőművész. Az ünnepi rendezvényt színesebbé tették a Márk Attila által előadott megzenésített versek. Az ünnepelteket többek között köszöntötték a baróti „Hisszük, hogy fontosak” egyesület fogyatékkal élő fiataljai is. Az ünnepet a közös szórakozás zárta, amelyen a talpalávalót a G-mobil zenekar húzta.

 

 

 


 

 

A hagyományoknak megfelelően idén is részt vehettek fiataljaink  a Gyereknapi rendezvények megszervezésében. Ebből az alkalomból délelőtt az Erzsébet parkban Szokott és szokatlan címmel szerveztek  integrációs játékokat, melyeknek  célja betekintés nyújtása a fogyatékkal élők világába.
Az Írisz Ház lakói és a Philadelphia Pro Familia Egyesület tagjai a délutáni órákban közösen előadtak a Gyermeknapi zenebona című műsort, majd  folytatásként bábelőadással készültek. A rendezvény befejezéseként a Háromszék Táncegyüttes tagjai irányításával táncház vette kezdetét.

 

 


 

A baróti  „Hisszük, hogy fontosak” Egyesület kosárfonás tanítást szervezett a fogyatékos fiatalok számára, amely alkalomra meghívták az Irisz – Házba járó fiatalokat is. A közös program lehetőséget biztosított az egymás munkáinak, mindennapjainak megismerésére, valamint újabb kapcsolatok, barátságok kialakítására.

 

 

 


 

Fogadd el! – projekt 
A program célja  fogyatékkal elfogadásának segítése, társadalmi beilleszkedésük könnyebbé tétele. A program lehetőséget ad, hogy ép iskolás korú gyerekek megismerkedjenek különféle problémákkal élő társaikkal. A program keretében fogyatékossággal élő gyerekek, fiatalok vettek részt több héten át iskolai közösségekben október december folyamán heti egy alkalommal 6 héten keresztül. Szervezők a  Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság,a Diakónia Keresztyén Alapítvány, Írisz Ház és a Mikes Kelemen Elméleti Líceum  Sepsiszentgyörgy.

December 10-én, a Fogyatékkal élők világnapjáról rendhagyó kiállítással, illetve a Prima Primissima díjas Érdi Tamás zongoraművész hangversenyével emlékezett meg az Írisz Ház. A kiállításra a fogyatékkal élők munkáiból az ország minden részéről érkeztek festmények, rajzok, kisplasztikák.. A hat tagú zsűri az idén az Irisz Ház díjat két alkotás között osztotta meg, a magyargyerőmonostori Gudor Mátyás autizmussal élő fiatal és a Dolj megyei Biban Nicolae munkáit értékelte a legjobbnak. Továbbá  13 alkotás részesült dícsérő oklevélben.

 

 

 


 


IWA bazározás - December 12.-én a gyertyaöntő műhely és a konyha néhány fiatallal és kísérővel immár második alkalommal vett részt Bukarestben az IWA által szervezett karácsonyi vásáron. A fiatalok által készített ajándéktárgyak (asztaldíszek, képeslapok, szatyrok), gyertyák mellett az érdeklődő közönség megkóstolhatta az Irisz Ház konyhájának  frissen sült palacsintáit is.

 

 


 

Leonardo da Vinci projekt – szakmai továbbképző program, amelyben partnerek a Diakonisches Werk Gladbeck-Bottrop-Dorsten, Stowarzszenie Wspólpracy Regionalnej és a Diakónia Keresztyén Alapítvány. A  program keretén belül december 13 -15 vendégünk volt  a Bottrop-i Diakónia  küldöttsége,  köztük  az idős és betegápoló program igazgatója, az egyik öregotthon főnövére és az oktatási programokért felelős munkatársa.

 

 


 

Karácsonyi ünnepség - Fiataljaink a Philadelphia Pro Familia Support Egyesület tagjaival közösen készültek a karácsonyi ünnepségre. Ráduly Lenke óvónő vezetésével bemutatásra került egy kisebb Betlehemes bábjáték, ezt követte a Valádi Enikő és Paszjár Mariann zenepadagógusok által betanított hangszeres előadás.