header_top_ro
 
Română (România)Hungarian (formal)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
Deschidere

 

Sepsiszentgyörgyön megnyitják az első olyan üzletet, ahol fogyatékkal élők szolgálnak ki. Ezzel tizenhatra emelkedik azon sérült fiatalok száma, akiket a Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett Írisz Házhoz tartozó védett műhely foglalkoztat.
Romániában a közel hétszázezer, fogyatékkal élő ember közül alig huszonhétezernek van állása, ez csupán tízezerrel több a védett műhelyek 2006-os létrehozása előttinél. Háromszéken sem jobb a helyzet, egy-két egyedi eseten kívül csak a megyeközponti Írisz Házban működő védett műhelyben alkalmaznak csoportosan fogyatékkal élőket, pedig a megyei nyilvántartásban több mint háromezer felnőtt szerepel.
A ruha- és csecsebecse­boltot a volt szaktanács épületében nyitja meg az alapítvány ma, a bevételt a védett műhely működtetésére fordítják. Az áru egy holland üzletlánctól származik, amely így kíván segíteni abban, hogy fogyatékkal élők munkához jussanak. A létesítmény négy alkalmazottal fog működni, ami nem csak az ő életükben jelent óriási lépést, várhatóan a vásárlók is másként viszonyulnak majd a fogyatékosokhoz. Egy felmérés szerint azok körében, akiknek nincs közvetlen kapcsolatuk fogyatékkal élővel, a lakosság 80 százaléka semmit nem tud róluk.
                                                                                                                                 Háromszek
DSCN7365
DSCN7334
Kétszeres segítséget nyújt a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány és a Makkai Péter református lelkész által irányított Írisz Ház a város lakosságának azáltal, hogy tegnap megnyitotta az Írisz-üzletet, ahol fogyatékkal élő fiatalokat alkalmazott, és jó minőségű, nem használt, olcsó holland ruhaneműt kínál vásárlásra.
Az egykori Szaktanács (a Csíki utca és a Grigore Bălan utca kereszteződésénél) épületének földszintjén kialakított bolt több kereskedelmi egységnél, olyan lehetőség az itt foglalkoztatott, csökkent munkaképességűek számára, ahol teljes ér­tékűnek érezhetik magukat, al­kalom mindannyiunknak, hogy megismerjük, elfogadjuk őket.
Ebben a boltban mindenki jól jár. A hollandiai Sarfath Alapítvány közvetítésével havonta közel egy tonna friss árut tudnak a polcokra tenni, és mert a cél nem csupán a kereskedelmi haszon, az árak a kiskeresetűek zsebéhez szabottak.
A létesítmény tegnapi megnyitóján a Diakónia kuratóriumának, a fogyatékkal élő fiatalok fejlesztését, foglalkoztatását vállaló Írisz Háznak és a helyi önkormányzatnak egy-egy képviselője méltatta az eseményt, hangsúlyozva, hogy bár különbözőek vagyunk, a társadalom minden tagja egyformán fontos.
                                                                                                                             
                                                                                                                               Háromszék
                                                                                           
 

DSCN7297

 

 

 

 

 

DSCN7369

 

DSCN7374