Dorcas Aid Romania
Premii pt implicare in comunitate
Miercuri, 6 ianuarie 2010
Vineri, 5 decembrie 2009, Centrul de Voluntariat Cluj a organizat Gala de Decernare a Premiilor pentru Implicare în Comunitate - ediţia a X-a aniversară. Dorcas Aid Int'l România a fost nominalizată pentru "Finanţatorul Anului 2009", şi a fost printre cei patru finalişti din această categorie. DAI România a fost finalistă datorită sprijinului material şi financiar acordat partenerilor ei, dar şi datorită sprijinului organizaţional: instruiri de dezvoltare a capacităţii partenerului, instruiri pe teme comunitare, împuternicirea şi facilitarea implicării beneficiarului, etc. Premiul a fost primit de BRD Group Societe Generale. Un alt succes a fost faptul că două persoane implicate în programele DAI au fost premiate: A. Berki, o fetiţă în vârstă de şase ani, beneficiară a proiectului de educare pentru copiii romi desfăşurat de Diakonia, partener al DAI România, a fost premiată ca fiind "Cel mai tânăr voluntar al anului 2009", şi F. Muszka, un voluntar din satul Mera, în vârstă de 78 de ani, a fost premiat ca fiind "Cel mai în vârstă voluntar al anului 2009"; F. Muska a oferit casa lui pentru mai mult de un an pentru a fi folosită pentru dezvoltarea proiectului educaţional pentru copii romi; de asemenea vizitează în fiecare zi bătrâni din sat, stă de vorbă cu ei despre problemele lor şi încearcă să îi ajute.
Sursa: http://dar.dorcas.net/news/2/15
FOAIA TRANSILVANĂ
19.01.2010
Bolnavii incurabili nu sînt luaţi ajutaţi de stat, însă pot apela la fundaţii
Proiect pentru o moarte liniştită Îngrijirea bolnavilor în fază terminală nu este luată în calcul de cei care alcătuiesc bugetul pentru sănătate, deşi paliaţia este o parte a serviciilor medicale dintr-un sistem sanitar funcţional. La capitolul acesta, Clujul nu stă deloc bine, iar unde statul ar trebui să asigure sprijin, fundaţiile şi asociaţiile preiau povara. Astfel, un bolnav în fază terminală din Cluj nu are de bătut la multe uşi, pentru că nu sînt mulţi cei care îl pot ajuta. Funcţionează totuşi, unele servicii furnizate de asociaţii sau fundaţii, de cele mai multe ori gratuite. În loc să fie trimis să moară acasă, un pacient care suferă de o boală incurabilă ar trebui să fie, în mod normal, îndrumat spre serviciile medicale de paliaţie. Acestea sînt specializate pe îmbunătăţirea calităţii vieţii care a mai rămas acelor persoane care se află în pragul morţii, şi pentru care, din punct de vedere medical, nu se mai poate face nimic. Pentru că serviciile din acest domeniu sînt aproape inexistante, chiar şi cele care funcţionează sînt prea puţin cunoscute, chiar şi de medicii specialişti. Aşa că numărul celor care ştiu că pot fi preluaţi de către cineva, după externare, este foarte mic. Şi unul e bun Fundaţia Diakonia din Cluj, înfiinţată de Biserica Reformată din Ardeal, oferă îngrijire paliativă la domiciliu, alături de îngrijiri pentru vîrstnici. „De partea de paliaţie ne ocupăm de trei ani. Din păcate, acest serviciu este destul de puţin cunoscut. Medicii au fie prea puţin timp, fiind suprasolicitaţi, de a îndruma pacienţii spre noi, fie nu deţin multe informaţii despre acest aspect”, spune Arthur Sarosi, directorul executiv al fundaţiei Diakonia. Echipa fundaţiei, formată din medici, asistente medicale şi asistent social, toţi cu specializări pe paliaţie, face o evaluare medicală a pacientul în prima zi în care a fost preluat, urmată de o monitorizare continuă a simptomelor acestuia. „În fiecare caz, trebuie să reuşim controlul simptomelor, pentru că în bolile terminale, acestea au întotdeauna şi o conotaţie psihică. Iar paleaţia înseamnă, pe lîngă îngrijirea pacientului, şi o muncă continuă cu familia acestuia”, explică Sarosi. Este pe gratis
Fundaţia Diakonia asigură, pe lîngă îngrijirile la domiciliu, şi paturi de spital electrice, cu telecomandă, pacientul nemaiavînd astfel nevoie să fie asistat în fiecare moment, saltele speciale pentru pacienţii imobilizaţi, care îi împiedică să facă diverse răni, seringi automate (care pot administra calmante, nefiind nevoie de o asistentă 24 din 24 de ore). „Nu avem logistica şi infrastructura necesară de a oferi şi transportul pacienţilor, însă în unele cazuri, tratamentul oncologic se poate face şi acasă. Au existat medici care au fost de acord ca şedinţele de chimioterapie (prin perfuzii) să se facă acasă. Depinde cum văd medicii unele aspecte. Sistemul sanitar se încheie la poarta spitalului sau este o reţea, ajutînd astfel pacientul?”, spuen Arthur Sarosi. Pentru toate aceste servicii, pacientul nu trebuie să plătească nimic. Sistemul nu asigură nici un leu Pe lîngă marea dificultate de a accepta un diagnostic fatal, un pacient incurabil trebuie să accepte şi realitatea că autorităţile nu acordă nici un leu pentru nevoile sale medicale. Astfel, nici un serviciu de paleaţie, oferit de diverse fundaţii, nu este decontat de către casele de asigurări de sănătate. Fundaţia Diakonia a asistat, în anul 2008, 58 de pacienţi în stare terminală, iar în anul următor, numărul a crescut la 85. „Capacitatea noastră este mult mai mare. Însă, trebuie ca oamenii să ştie unde să se adreseze. Iar dacă pacienţii sînt mai mulţi, şi finanţările vor veni, şi nu invers. Prin urmare, nu cerem bani, mai întîi”, a conchis Sarosi. Banii nu sînt mulţi, dar se poate
Fundaţia Diakonia a fost înfiinţată în 1992, oferind servicii de îngrijire la domiciliu, pentru vîrstnici. Din 2007, aceasta asigură şi servicii de îngrijire paliative, la domiciliu. Fondurile necesare provin de la diverşi sponsori din ţară şi din străinătate, dar şi în urma activităţilor de strîngere de fonduri. Pentru anul 2010, fundaţia are preconizate cheltuieli de circa 450.000 de lei, iar veniturile sînt deocamdată sub pragul cheltuielilor, respeciv de 290 de mii de lei. Fundaţia a cîştigat de-a lungul anilor de activitate mai multe premii şi numiri, datorită implicării în viaţa comunităţii.
Expl foto: Arthur Sarosi, directorul fundaţiei Diakonia, consideră că sistemul sanitar ar trebui să aloce fonduri şi pentru servicile medicale paliative
Sursa: www.ftr.ro/bolnavii-incurabili-nu-sint-luaţi-ajutaţi-de-stat-insa-pot-apela-la-fundaţii-35196.php
Monitorul de Cluj
7 dec 2009
Hotel Opera Plaza a gazduit editia aniversara de 10 ani a Galei de decernare a premiilor pentru implicare in comunitate, organizata de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN).
Articole similare
"Oscarul" initiativelor voluntare din judetul Cluj a adunat vineri seara, la Hotel Opera Plaza, peste 300 de invitati - voluntari, reprezentanti ai ONG-urilor clujene, sponsori, firme, beneficiari ai programelor de voluntariat, autoritati publice locale si reprezentanti ai mass media.
Organizata de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, alaturi de partenerii Hotel Opera Plaza, Agentia de publicitate Tact, Floraria Magnolia si Cofetaria Friandise, Gala de decernare a premiilor pentru implicare in comunitate, editia aniversara, s-a dovedit a fi un real succes avind in vedere numarul si calitatea initiativelor voluntare care a crescut vizibil - potrivit organizatorilor - fata de anul trecut.
Sursa: http://www.monitorulcj.ro/
Faclia
Gala de Decernare a Premiilor pentru Implicarea în Comunitate
Vineri, 4 Decembrie 2009
Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca organizează astăzi, 4 decembrie, la Hotel Opera Plaza, cea de-a X ediţie, aniversară, a Galei de Decernare a Premiilor pentru Implicarea în Comunitate. Organizată în fiecare an cu ocazia Zilei Internaţionale a Voluntarilor, Gala de Decernare a Premiilor pentru Implicarea în Comunitate este o ocazie de a recunoaşte public meritele celor mai activi voluntari, a eforturilor depuse de organizaţiile nonguvernamentale şi instituţiile publice în atingerea unor standarde cît mai ridicate în munca cu voluntarii, a programelor de voluntariat de succes, precum şi a finanţatorilor şi agenţilor economici din comunitate care au susţinut iniţiativele voluntare. Potrivit directorului executiv al Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, Nicoleta Racolţa, anul acesta au intrat în competiţie 40 de organizaţii nonguvernamentale cu 87 de nominalizări. M. TRIPON
|
Sursa: http://www.ziarulfaclia.ro/
SZABADSÁG
30 mai, 2005
Anul XVII, Nr. 123
La nivel înalt s-au organizat Zilele Satului la Méra
Participanţii puteau alege din programe variate
(pg.4)
Ziua de sâmbata a început cu o slujbă religioasă, apoi directorul şcolii din Méra, György Varga, le-a urat bun venit celor prezenţi în Casa de Cultura "János Jagamas". În continuare printr-un cuvânt de deschidere, directorul Fundaţiei Diakonia, dr. Arthur Sárosi, a accentuat importanţa dezvoltării comunitare, această fundaţie desfăşurând o activitate socială remarcabilă în sat. În timp ce în casa de cultură spectatorii au avut parte de o prezentare cu diapozitive legată de cotidianul tradiţiilor din Mera, în centrul satului se înmulţeau chioşcurile ticsite de cârnaţi, cozonac "kürtös", caş de oaie, articole de lemn pictate, cusături, piese din portul popular local.
 Pe iarba de un verde plăcut din faţa casei Asociaţiei Pro Tradiţia, râsul copiilor a fost stârnit de păţaniile Viteazului László, spectacol al teatrului de păpuşi "Keljfeljancsi komédiás kompánia", condus de László Vincze, iar în curtea casei vecine, cei interesati, în cel mai mare numar clujeni (cu toate ca nici conversaţiile în limba engleză n-au fost neobişnuite), puteau admira expoziţia de juguri. În răcoarea şi atmosfera stimulantă din şură, tinerii din sat iniţiau copiilor secretele dansurilor populare, iar ei, intuind perfect importanţa situaţiei, precum nişte mici, dar esenţiale piese ale unei reţele de organizare, dispăreau din când în când fără urmă. Într-o altă casă vizitatorii aveau posibilitatea de-a proba tradiţionalul port din Mera. Cozonacii "kürtös", frământaţi într-o sală de clasă se coceau în curtea şcolii la patru focuri deodată. Pe drumul care trecea în faţa casei de cultură erau expuşi cele mai frumoase bovine şi bivoli de un negru lucios.

Cu ajutorul firmei Tomagra şi a întreprinzătorului Béla Bakó câştigătorii diferitelor concursuri au fost premiaţi consistent. Firma Bronto a dăruit celor mai pricepuţi şi mai frumoşi "concurenţi" o pompă de stropit pentru pesticide, iar Kertimag SRL. trei premii constând din diferite seminţe, firma Zumtravet instalaţii contra insectelor şi hrană pentru bovine, iar Dl. Dan Magdun hrană pentru găini şi insecticide.
În pofida faptului că în cursul dimineţii drumul principal din Mera s-a umplut de oameni, aceştia au sosit în cea mai mare parte din afara satului. Mai mulţi au remarcat supăraţi că cei din Mera, deveniţi deja aproape renumiţi pentru dezinteresul lor, nici de data aceasta nu considerau zilele satului o manifestare proprie în suficientă măsură. În cursul după-amiezei însă, din cei 1400 de locuitori ai satului au luat parte la diferite programe mai multe sute de persoane, încât la spectatorii dansurilor populare ale copiilor din sat şi ale celor veniţi din Ungaria nici nu mai încapea în casă de cultură. Seara au urmat spectacolul copiilor participanţi la programul social al Fundaţiei Diakonia şi al elevilor Şcolii Generale Méra, apoi un bal tradiţonal.
Duminica, după slujba religioasă din biserică au mai avut loc târgul de prăjituri, o prezentare de carte (Attila Sántha, Dicţionar Secuiesc), o prelegere despre UE Şi agricultură, premieri, iar după masa târziu un meci de fotbal.
K. E. (traducere de Annamária Kovács)
KRÓNIKA
Corespondenţe din Ardeal 30 mai, 2005
Arome Şi tradiţii din zona Calata
A patra oară se organizează Zilele Satului la Mera din judeţul Cluj
Târg Şi muzică tradiţională, tocăniţa de berbec, caŞ de oaie, cozonacul "kürtös", chioŞcuri cu bere, oameni primitori îmbrăcaţi în portul popular local Şi o zi frumoasă cu soare îi astepta pe cei care la sfârŞit de săptămână au vizitat satul Mera aflat la aproximativ zece km de Cluj. În localitatea din zona Calata s-au organizat deja a patra oara Zilele Satului, iar cu această ocazie au sosit un mare număr de vizitatori. Foarte popular a fost proba portului local: în pofida căldurii toride de vară mulţi au îmbrăcat hainele tradiţionale grele, bogat ornate cu perle. Cu toate ca sâmbăta înainte de masă au venit puţini localnici la deschiderea festivă Şi prelegerile de etnografie care au urmat în Casa de Cultură János Jagamas, însă concursul gospodarilor care s-a desfăŞurat în primele ore ale după amiezii a pus deja în miŞcare populaţia din sat. În timp ce gospodarii concurau în perspicacitate pe terenul de fotbal, vizitatorii Şi o parte a localnicilor se răcoreau la chioŞcurile de bere. După masa târziu s-a încins atmosfera, cântau lăutarii, iar cei cu chef de cântat le făceau concurenţă.

Organizatorii au asigurat un program variat Şi pentru copii: concursuri sportive Şi de perspicacitate, confecţionare de perle, pictatul pe lemn Şi dansuri populare le dădeau ocupaţie micilor Şcolari. Copiii participanţi la programul social iniţiat în sat de Fundaţia Diakonia au prezentat spectacolul: Punguţa cu doi bani. Tünde Kiss responsabil proiect a povestit cât de mare încântare este pentru aceŞti copii, toţi cu probleme sociale, faptul că au reuŞit să pregătească Şi să susţină cu succes un atâ de reuŞit spectacol. Zilele satului s-au încheiat ieri după masa cu o prezentare de carte, cu premierea câŞtigătorilor concursurilor Şi un meci de fotbal.
Valkai Krisztina (traducere de Annamária Kovács)
|